وظایف و انتظارات از بسیج دانشجویی
مدتهاست که روز 16 دی ماه که همزمان با شهادت مظلوم شهید حسین علم الهدی و یارانش در روزهای ابتدایی آغازین جنگ (1359) در کربلای هویزه میباشد، به عنوان روز بسیج دانشجویی انتخاب گردیده است. در این روز جا دارد تا وظایف و انتظارات از بسیج دانشجویی را در کلام امام خامنهی مروری نماییم.
ضرورت برخورداری دانشجویان از درک سیاسی
اما دانشجویان! بیدار بمانید. این وضعِ دانشگاهی که امروز هست، من به شما صریح بگویم: من این وضعیت را نمیپسندم. دانشجویی که اصلاً نفهمد در دنیا چه میگذرد، این دانشجو، دانشجوی زمان خودش نیست؛ مرد زمان خودش نیست. دانشجو باید احساس سیاسی داشته باشد، درک سیاسی داشته باشد، تحلیل سیاسی داشته باشد. (بیانات در دیدار دانشجویان و دانش آموزان به مناسبت روز ملی مبارزه با استکبار12/08/72)
دستاوردهای ارتباط متقابل حوزه و دانشگاه
حال اگر این دو نهادِ دانشجویی خوب کار کنند و با هم رابطهی متقابل دوستانه و از خود دانستن یکدیگر داشته باشند، معنایش این خواهدشد که این جامعه، هم دینش و هم دنیایش آباد خواهد شد. آنها جهتگیری زندگی جامعه را تصحیح میکنند؛ اینها حرکات زندگی جامعه را تسهیل میکنند. آنها فکر و ذهن و روح جامعه را آنچنان از زشتیها و نادرستیها دور میکنند که بفهمد به کجا باید حرکت کند، و اینها وسیلهی این حرکت را بهدست او میدهند تا حرکت کند. (بیانات در دیدار دانشجویان به مناسبت روز وحدت حوزه و دانشگاه24/09/72)
لزوم پاکسازی دانشگاهها از اساتید بدون ایمان و انگیزه
هنوز هم بعضی از دستاندرکاران و استادان هستند که نسبت به دین و احساسات و ایمان و انگیزههای دینی و انقلابی، مسأله دارند. اینها باید نتوانند در دانشگاه اثر بگذارند. اینها باید نتوانند محیط دانشگاه را با افکار و انگیزهها و احساسات غلط خودشان، تحت تأثیر قرار دهند؛ چون این امر، مایهی بدبختی ملت است. مایهی سلطهی بیگانگان است. مایهی ناقص ماندن زندگی یک ملت است. (بیانات در دیدار دانشجویان به مناسبت روز وحدت حوزه و دانشگاه24/09/72)
تکمیل زندگی مردم و الگوسازی، هدف مشترک حوزه و دانشگاه
حوزه و دانشگاه هردو باید ناظر به یک هدف باشند و آن، تکمیل زندگی مردم است. حوزهی کامل؛ دانشگاه کامل. هر کدام به معنای کمال حقیقی خودشان؛ و هماهنگی این دو با هم. آنوقت ملت، ملت مستقل، و جامعهی ایرانی، جامعهی الگودهنده خواهد شد. یعنی این انزجار شما نسبت به دشمنان دین دشمنان مقتدر دین که امروز از قدرت دنیایی برخوردارند تثبیت خواهد شد. نفی ملت ایران، یعنی آن کلمهی نفیای که ملت ایران، از زبان خودش صادر میکند. آن «نه»ای که میگوید، یا اثباتی که از زبان جاری و صادر میکند، هر دو، در دنیا الگو خواهد شد. امروز، بشریت به این الگو نیازمند است. (بیانات در دیدار دانشجویان به مناسبت روز وحدت حوزه و دانشگاه24/09/72)
لزوم اهتمام به فعالیتهای دانشجویی هوشمندانه و توام با اخلاص
فرزندان عزیزم! شما در دانشگاهها به نام اسلام و برای تأمین هدفهای عالیهی اسلامی، فعالیت میکنید. این خصوصیت اگر در عمل تحقق یابد، میتوان گفت که کمتر فعالیتی، از لحاظ ارزش با آن برابری تواند کرد. نامهای گوناگون مهم نیست و سلائق مختلفی که به جدایی این نامها از یکدیگر میانجامد، تعیین کننده نیست؛ آنچه مهم است، عمل و نیت شماست. نیتهای خود را خالص کنید و با هر نامی که در دانشگاه به فعالیت اسلامی سر گرمید، آن فعالیت را منتظم، هوشمندانه، همراه با حکمت و کاردانی و به دور از جنجالهای بیهوده و تعارضهای بدفرجام شکل دهید.( پیام شفاهی به دانشجویان، 03/07/1375)
ویژگی های دانشگاه حقیقتا اسلامی
امروز کشور به دانشگاهی که حقیقتاً اسلامی باشد، نیازمند است. در دانشگاه اسلامی علم، با دین، و تلاشگری با اخلاق، و تضارب افکار با سعهی صدر، و تنوع رشتهها با وحدت هدف، و کار سیاسی با سلامت نفس، تعمق و ژرفنگری با سرعت عمل، و خلاصه دنیا با آخرت همراه است. ( پیام شفاهی به دانشجویان، 03/07/1375)
تلاش تشکلهای دانشجویی برای جذب دانشجویان
به نظر من، تشکّلهای دانشجویی نباید از بیرون الگو بگیرند؛ الگو نمیخواهد. اینکه من میگویم چهل درصد را باید جذب کند، یعنی همین جمعیتهای دانشجویی که الان هستند، اینها باید خوب کار کنند تا بتوانند حداقل چهل درصد دانشجویان را جذب کنند. من عقیدهام این است که آنها کمکاری دارند، والّا اگر کمکاری نداشتند، واقعاً چهل درصد دانشجویان، بلکه بیشتر دانشجویان را جذب میکردند. کمکاری، گاهی کجسلیقگی و گاهی قصور، موجب میشود که این کار انجام نگیرد. اما اینکه حالا چه الگویی مورد نظر است، این الگو را بایستی خودِ دانشجویان پیدا کنند.(بیانات در جلسهی پرسش و پاسخ دانشگاه تهران 22/2/77)
بسیج دانشجویی از ارزندهترین یادگارهای امام راحل
بسیج دانشجویی یکی از ارزندهترین یادگارهای امام راحل بزرگوار ما است.(پیام به پنجمین گردهمایی بسیج دانشجویی 14/7/77)
آشکارتر شدن ضرورت وجود بسیج دانشجویی
آن روزی که آن حکیم فرزانه، یکی از ضروریترین تشکلها را بسیج دانشجو و طلبه اعلام کرد، کمتر کسی به اهمیت حضور این مجموعهی ارزشمند در دانشگاه کشور واقف بود، و امروز که دانشگاه و همهی عرصههای زندگی، صحنهی زورآزمایی فرهنگی - سیاسی - تبلیغاتی استکبار و صهیونیسم با انقلاب و نظام اسلامی است، روشنبینی امام بزرگوار ما از همیشه آشکارتر گردیده است.(پیام به پنجمین گردهمایی بسیج دانشجویی 14/7/77)
شایستگی بسیجی دانشجو و طلبه برای مبارزهی فرهنگی با دشمنان
در صحنهیی که دشمن با ابزار فرهنگی و تکیه بر سلاح تبلیغ، مزورانه به میدان میآید، چه کسی شایستهتر از دانشجو و طلبه است که در صفوف مقدم این دفاع مقدس قرار بگیرد و با تکیه بر ایمان صادقانه و منطق قوی و عمل صالح خود، دشمن را مغلوب و رسوا کند.(پیام به پنجمین گردهمایی بسیج دانشجویی 14/7/77)
معنا و ویژگیهای دانشجوی بسیجی
دانشجوی بسیجی، آن عنصر نورانی و پاکنهادی است که در حال فراگرفتن دانش و آمادهسازی علمی و فکری خود برای شرکت در پیشرفت مادی ملت و کشورش، چراغ ایمان و هدایت را نیز در دل خود و در محیط دانشگاه فروزان میکند و فضا را با صلاح و صفا و نورانیت خود نورانی میسازد. دانشجوی بسیجی کسی است که دشمن کمینگرفته را از یاد نمیبرد و غافلانه، خود و دانشگاه و کشورش را به دست تطاول دشمن نمیسپرد. دانشجوی بسیجی، جوانی خود را مغتنم میشمرد و از لحظههای گرانبهای آن برای خودسازی علمی و فکری و روحی بهره میگیرد. دانشجوی بسیجی، پیکار فرهنگی و فکری و عقلانی را نیز مانند حضور در میدانهای جنگ، با تکیه بر هوشمندی و تلاش و توکل به پیش میبرد و خود را در همه حال، سرباز اسلام و انقلاب و فرزند خمینی کبیر میشمرد. بسیج دانشجویی در عین آنکه یک تشکل نظمیافته و برخوردار از سازماندهی است، نه در جناحهای سیاسی، هضم و حل میشود و نه خود را رقیب سازمانهای دانشجویی متعارف میشمرد. هر دانشجویی با هر سلیقهی سیاسی، اگر پایبند به ارزشهای انقلاب و آمادهی حضور در عرصهی مبارزهی فرهنگی و سیاسی با استکبار و ایادی آشکار و نقابدار آن است، میتواند در خیل بسیجیان دانشگاه و عضوی از بسیج دانشجویی باشد.(پیام به پنجمین گردهمایی بسیج دانشجویی 14/7/77)
نیاز بیش از پیش دانشگاه به بسیج دانشجویی
امروز دانشگاه، بیش از همیشه به بسیج دانشجویی و بسیج دانشجویان در صراط مستقیمِ انقلاب نیازمند است، و تشکل بسیج دانشجویی، بیش از همیشه به خودسازی و هوشمندی و پایداری.(پیام به پنجمین گردهمایی بسیج دانشجویی 14/7/77)
اهمیتِ توجه کردن تشکلهای دانشجویی به موقعیت امروز کشور و ملت خود
به تشکّلهای دانشجویی هم سفارش میکنم که عزیزان من! اسمتان هرچه هست، باشد؛ برای من اسمها اهمیتی ندارد. جناح و گرایش سیاسیتان هرچه هست، باشد؛ برای من چپ و راست اهمیتی ندارد. آنچه برای من اهمیت دارد، این است که جوان و عنصر فعّال سیاسی ما توجّه کند که امروز کشور و ملتش کجا ایستاده است و باید چهکار کند و به چه چیزی همت بگمارد؛ نیرویش را صرف آن کند و به دهان دشمن - که برای ما خواب و خیالهای زیادی دیده - نگاه نکند.(بیانات در دیدار اساتید و دانشجویان دانشگاههای استان زنجان 22/7/82)
بسیج دانشجویی مظهر تام و تمام مفهوم بسیج
بسیج همچنین یعنی انسان باهمتی که غیرت دینی و داناییِ فکری و نیازشناسی و ابتکار و جوشش ذهنی و خلاقیت دارد و وارد میدان میشود. بسیج دانشجویی طبیعتاً مظهر تام و تمام این مفاهیم است. همت شما باید این باشد که این عرصهی اساسی را تأمین کنید. از هیچ چیز هم نباید بیمناک باشید. نه اینکه ملاحظه نکنید - ملاحظه، یعنی عقل را بهکار گرفتن؛ این همیشه لازم است - اما آن چیزی را که حق تشخیص میدهید، باید مطالبه کنید. نه فقط خواستن با زبان و با شعار - البته یک وقت شعار لازم است، یک وقت هم لازم نیست - باید کار و تلاش هم کرد.(بیانات در دیدار دانشجویان بسیجی 5/3/84)
نتیجهی تشکل دانشجویان در زیر نام بسیج
تشکل دانشجویان در زیر نام بسیج، گسترهی پهناور و پیچیدگی و چندجانبگی این نام پرافتخار و پرآوازه را به نمایش میگذارد.(بیانات خطاب به همایش مسئولین بسیج دانشگاهی کشور 1/6/85)
معنای بسیجی بودن دانشجو
بسیجی بودن، به میدان آوردن همهی تواناییهای خود در راه آرمانهای نظام اسلامی است. به تکاپوی امیدوارانه و هدفدار و سلوک مؤمنانه و رو به کمال است. این ویژگیها آنگاه که در دانشگاه و در قالب یک مجموعهی دانشجویی ظهور میکند، پیشگامی و نوآوری و دلیری در میدان علم و سیاست و دینداری و خدمت را با خود به همراه میآورد. دانشجویان بسیجی باید خود را با این معیارها بسنجند و تلاش مجاهدتآمیز در راه هدفهای والا را هرروز بیشتر کنند.(بیانات خطاب به همایش مسئولین بسیج دانشگاهی کشور 1/6/85)
وظیفهی تشکلهای دانشجویی، ایجاد زمینهی قدرت تحلیل سیاسی
من تأکید میکنم، تشکلهای دانشجویی - که عمده نمایندگان آنها، در اینجا تشریف دارید - نوع برنامهریزی و کار را به کیفیتی قرار دهید که دانشجو قدرت تحلیل سیاسی پیدا کند؛ هر حرفی را به آسانی نپذیرد و هر احتمالی را بهآسانی در ذهن خودش راه ندهد یا رد نکند؛ این قدرتِ تحلیل سیاسی، خیلی مهم است.(بیانات در دیدار دانشجویان نمونه و نمایندگان تشکلهای مختلف دانشجویی 25/7/85)
احتیاج کشور به نسل جوانِ باهمتِ پرانگیزهی مؤمنِ تلاشگرِ کاردانِ راهبلد برای رسیدن به آیندهی مطلوب
برای اینکه ما بتوانیم به این آیندههای مطلوب برسیم، احتیاج به نسل جوانِ باهمتِ پُرانگیزهی مؤمنِ تلاشگرِ کاردانِ راهبلد داریم. یکی از شرایط اصلیاش مؤمن بودن و متقی بودن است؛ اینکه میگوییم تشکلهای اسلامی و محیطهای دانشجویی، معارف و معرفت اسلامی را در خودشان عمق ببخشند، برای این است که بتوانند این بار سنگین را بر دوش بگیرند و به منزل برسانند؛ والّا نمیشود. این نکته و حرف اصلی ما با مجموعههای دانشجویی است.(بیانات در دیدار دانشجویان نمونه و نمایندگان تشکلهای مختلف دانشجویی 25/7/85)
مجموعههای دانشجویی از تضعیف قوای یکدیگر بپرهیزند
مجموعههای دانشجویی - که پایهی اسلامی و پایهی معرفتی دارند - در داخل دانشگاه، کاری نکنند که رقابتهای آنها یا معارضههایی که به نام رقابت انجام میگیرد، به تضعیف قوای این مجموعههای مؤمن بینجامد. این مجموعهها همدیگر را حفظ کنند. من نمیگویم همه یکجور فکر کنند، همه یکجور سلیقه داشته باشند؛ نه ممکن است، نه لازم؛ لیکن از معارضه و تضعیف یکدیگر جداً خودداری کنند.(بیانات در دیدار دانشجویان نمونه و نمایندگان تشکلهای مختلف دانشجویی 25/7/85)
راه غلبه بر اختلاف بین تشکلهای دانشجویی تحمل و مدارا است
در محیط دانشگاه، تحمل و مدارای سیاسی لازم است. تشکلهای دانشجوئی نسبت به هم مدارای سیاسی داشته باشند؛ تحمل سیاسی داشته باشند. درگیر کردن مجموعههای دانشجوئی با هم، نقشهی خطرناکی است که کشیده شده است؛ این نقشه را کشیدهاند. باید مراقب باشید. میخواهند تشکلهای دانشجوئی را به جان هم بیندازند. ما همین اواخر شاهد بودیم که در چندتا دانشگاه داشتند این کار را میکردند. البته دانشجویان عاقل و با شعور و بلوغِ سیاسی نگذاشتند این اتفاق بیفتد. اما نقشه این است. راه مواجههاش هم همین است که مجموعههای دانشجوئی، افراد دانشجوئی و تشکلهای دانشجوئی، حالت مدارا و تحمل داشته باشند.(بیانات در دیدار با دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد 25/2/86)
جمع دانشجویان بسیجی مایهی مباهات همهی علاقمندان به سرنوشت این کشور
جمع دانشجویان بسیجی، نیروهای زنده، فعال، هوشمند و در حقیقت سربازان آمادهبهکار و کمربستهی اسلام و انقلاب، برای هر مسئولی - بلکه برای هر احدی از آحاد کشور که به سرنوشت این کشور علاقه دارد - مایهی سپاس و مایهی مباهات است.(بیانات در دیدار با هزاران نفر از اعضای بسیج دانشجویی دانشگاههای سراسر کشور 31/2/86)
لزوم بیدار بودن دانشجوی بسیجی در میدانهای مبارزه با دشمن
من، شما دانشجوهای بسیجی را توصیه میکنم به این که محافظهکار نشوید و همواره دانشجو و بسیجی - به همان معنای مثبت و پُرخون و پُرتپش - باقی بمانید. البته دنبالهی این که میگوئیم «محافظهکار نشوید» این است که «ولی هوشیار هم باشید». کاملاً هوشیار باشید. شعار میدهید: دانشجو بیدار است! بله، همین توقع هست؛ من میخواهم به شما عرض بکنم: بیدار باشید. بیداری دانشجو هم فقط بیزاری از آمریکا نیست. آمریکا چیست؟ آمریکا به معنای یک منطقهی جغرافیایی یا یک ملت مطرح است؟ یا نه، به عنوان یک حجم و هویت سیاسی، امنیتی، تشکیلاتی، فرهنگی که به چشم دیده نمیشود؟ آن هم تشکیلاتی با پشتوانهی عظیم مالی و تجربهی فراوان در کار تبلیغات و جنگ روانی. بیزاری از این، بیداری مضاعف لازم دارد. مثل بیداری در میدان جنگ نظامی نیست که شما اگر در سنگر بیدار باشید، به مجردی که دشمن کوچکترین تحرکی نشان داد، او را هدف قرار بدهید. در جنگ فرهنگی، در جنگ سیاسی، در جنگ امنیتی، تحرک دشمن را درست نمیتوان دید. گاهی اوقات، دشمن کار را به گونهای ترتیب میدهد که حرف حقی، از زبان یک نفر صادر بشود! دشمن ناحق و باطل است، پس چرا میخواهد این حرف حق از زبان آن شخص صادر بشود؟ چون میخواهد پازل خودش را کامل کند. این پازل از صد یا دویست قطعه تشکیل شده؛ یک قطعهاش هم همین حرف حقی است که آن شخص باید بزند تا این پازل را کامل کند! اینجا این حرف حق را نباید زد. پازل دشمن را کامل نباید کرد. در این حد هوشیاری لازم است! بله، وارد سیاست بشوید و فکرِ سیاسی کنید؛ اما بسیار هوشیار. دشمن نباید بتواند از هیچ حرکت و اظهار و موضعگیری شما استفاده کند. این، اصل اول و یک خط قرمز است.(بیانات در دیدار با هزاران نفر از اعضای بسیج دانشجویی دانشگاههای سراسر کشور 31/2/86)
توقع از بسیج دیدنِ مطالب از بالاسرِ خطوط سیاسی و جناح بازیها
ممکن است فلان تشکل دیگر دانشگاهی این ظرفیت را نداشته باشد که حتّی این حرف را بشنود؛ اما شما بعنوان بسیج، باید این ظرفیت را داشته باشید که این کار را بکنید؛ تفاوت شما اینقدر است. جمعبندی کردن و مطالب را از بالاسرِ خطوط سیاسی و جناح بازیها دیدن همان چیزی است که من از دانشجوی بسیجی توقع دارم.(بیانات در دیدار با هزاران نفر از اعضای بسیج دانشجویی دانشگاههای سراسر کشور 31/2/86)
فایدهی اردوهای جهاد دانشجویی
اردوهای جهادی دانشجوئی بسیار کار خوبی است و یکی از شعبههای کمک به دولت است.(بیانات در دیدار با هزاران نفر از اعضای بسیج دانشجویی دانشگاههای سراسر کشور 31/2/86)
دانشجوی بسیجی عنصری بیهمتا
دانشجوجماعت - بخصوص آن وقتی که انگیزهی بسیجی و روح بسیجی بر او حاکم است - آن عنصر بی همتاست؛ بی همتاست. یعنی برای پیشبرد این حرکت عظیم، دیگر نمیتوان روی او قیمت گذاشت.(بیانات در دیدار با هزاران نفر از اعضای بسیج دانشجویی دانشگاههای سراسر کشور 31/2/86)
نیازهای اصلی، عنصری و اساسی بسیج دانشجویی
1ـ فکر، تحلیل و روشنبینی
بسیج دانشجویی نیازهائی دارد؛ نیازهای اصلی و عنصری و اساسی: نیاز اولش به فکر و تحلیل و روشنبینی است. فکر، تفکر، اندیشهپردازی - یا به قول شماها کارِ تئوریک - در زمینهی مسائل اسلام، در زمینهی مسائل انقلاب، در زمینهی مسائل بینالمللی و در زمینهی مسائل جاری؛ به طوری که دانشجوی بسیجی، در هر جمع دانشجویی، ذهن روشنتر، زبان گویاتر و ابتکار بیشتری داشته باشد. همان طوری که گفتم و اشاره کردم، حقایق را از ورای جناحبندیهای سیاسی نگاه کنید و ببینید؛ از بالا نگاه کنید و جبهه را ببینید. در یک جبههی گستردهای که ممکن است طول آن صد کیلومتر باشد، واحدهای گوناگونی هستند؛ یک نفر در یک واحد، فقط خودش را میبیند. اما آن کسی که با هلیکوپتر از بالا عبور میکند، آرایش جنگی مجموعهی این واحدها را میبیند. از بالا اوضاع کشور را نگاه کنید؛ آن وقت جای خودتان را درست پیدا میکنید که کجا باید باشید، چه کار باید بکنید، به چه چیز باید حساسیت نشان بدهید، به چه چیز باید حساسیت نشان ندهید. همان طور که گفتم گاهی یک حرف حق را نباید زد؛ چون گفتن این حرف، پازل دشمن را تکمیل میکند. مواظب باشید در هیچ مرحلهای، شما تکمیلکنندهی پازل دشمن نباشید. (بیانات در دیدار با هزاران نفر از اعضای بسیج دانشجویی دانشگاههای سراسر کشور 31/2/86)
2ـ جهاد علمی
یک نیاز دیگر عبارت است از جهاد علمی. جهاد علمی برای شما لازم است. باید در میدانهای علم وارد بشوید؛ وزارتخانهها هم باید کمک کنند؛ معاونتهای تحقیقاتی هم باید کمک کنند؛ معاونتهای اداری مالی دانشگاهها و وزارتخانهها هم باید کمک مالی کنند؛ خود سازمان مقاومت بسیج هم در بخشهایی باید کمک و پشتیبانی کند. (بیانات در دیدار با هزاران نفر از اعضای بسیج دانشجویی دانشگاههای سراسر کشور 31/2/86)
3ـ مسألهی اخلاق و معنویت
یکی دیگر از نیازهای عمدهی شما مسألهی اخلاق و معنویت است. شماها جوانهای خوبی هستید؛ این را بدون تعارف میگویم؛ انصافاً جوانهای بسیجی ما، جوانهای خوبی هستند. اما خوبی مراتبی دارد. هیچ وقت در خوب بودن و خوب شدن حد نشناسید؛ مرتب در حال بالاتر رفتن باشید. سعیتان این باشد که گناه نکنید. فرائض را با شوق و رغبت انجام بدهید. از یاد خدا غفلت نکنید. با قرآن انس پیدا کنید. در محیطهای گوناگون که با همدیگر هستید، سعی کنید به دینداری و معنویتِ یکدیگر کمک کنید. اگر رفیقی در جایی پایی کج میگذارد، او را برادرانه و مشفقانه باز بدارید. عزیزان من! از لحاظ اخلاق خودسازی کنید. انسان با تمرین، همهی کارها را، همهی خلقیات و خویها را میتواند به خودش بدهد؛ بخصوص در فصل جوانی که شما هستید. در فصل ما - فصل پیری - محال نیست، اما خیلی سخت است. در فصل شما نه، خیلی آسان است. اگر بینظمید و بخواهید به خودتان نظم بدهید، آسان است. اگر بخیلید و بخواهید به خودتان سخاوت بدهید، آسان است. اگر بداخلاق و اخمرو و ترشرو و بهانهگیرید و بخواهید به خودتان خوشاخلاقی بدهید، آسان است. اگر غیبتکننده و ایرادگیرندهی از این و آنید و بخواهید خودتان را نگه دارید، آسان است. با تمرین! با تمرین حقیقتاً میتوانید به سمت تعالی حرکت کنید؛ به این احتیاج دارید. این جوانهایی که اول وارد دانشگاه میشوند، غالباً دلهای پاکی دارند و دلشان هم میخواهد که یک کانون معنویتی پیدا کنند و به او بپیوندند؛ بسیج مورد نظر آنهاست و از بسیج توقع دارند. شما به یک معنا، شبیه ما طلبهها هستید: مردم از طلبهها انتظار بیشتری دارند؛ از بسیج هم انتظار بیشتری دارند. پس اخلاق و معنویت هم از نیازهای عمدهی شماست! درسهای اخلاقی را در بین خودتان رائج کنید. از اساتید اخلاق و موعظهگرها استفاده کنید. البته مواظب باشید در دام عنکبوتهای دنیادار و دکاندار گرفتار نشوید؛ این روزها از این چیزها هم زیاد است: دکاندارهایی که به اسم معنویت، ادعا میکنند که امام دیدیم و ...! هیچ واقعیتی هم ندارد. حواستان باشد که اسیر آنها نشوید. (بیانات در دیدار با هزاران نفر از اعضای بسیج دانشجویی دانشگاههای سراسر کشور 31/2/86)
4ـ مجموعهی اندیشهورز
از جملهی نیازهای شما، یک مجموعهی اندیشهورز است. من دلم میخواهد ما گرتهبرداری از لغات خارجی را کمتر کنیم. متأسفانه کمکاریهای ما موجب شده که گرتهبرداری کنیم. اتاق فکر، درست ترجمهای از انگلیسی است. من دلم نمیخواهد کلمهی «اتاق فکر» را به کار ببرم، اما چارهای نیست. یک مجموعهی فکری درست کنید - همان اتاق فکر در مراکز - اینها بنشینند فکر کنند، فکرهای عالی بکنند. از افراد مطمئن، خاطرجمع و خوشفکر استفاده کنید. (بیانات در دیدار با هزاران نفر از اعضای بسیج دانشجویی دانشگاههای سراسر کشور 31/2/86)
5ـ غنی شدن نشریات بسیج دانشجویی
نشریات بسیج دانشجویی جزو پُرمایهترین و غنیترین نشریات باشد که هر دانشجویی یا هر استادی یا هر کسی بیرون از محیط دانشگاه آن را نگاه کرد، از آن استفاده کند؛ این جزو نیازهای شماست. (بیانات در دیدار با هزاران نفر از اعضای بسیج دانشجویی دانشگاههای سراسر کشور 31/2/86)
6ـ گزینش افراد باصلاحیت در بخشهای مختلف
یکی از نیازها، گزینش افراد باصلاحیت در بخشهای مختلف این تشکیلات بزرگ است. امام (رضواناللَّهتعالیعلیه) همیشه به همه - از جمله به دانشجوها - توصیه میکردند که از نفوذیها بپرهیزید؛ واقعش هم همین بود. آن اوایل جزو مجموعههای ماهر در نفوذ، اعضای حزب توده بودند که با چاپلوسی و ظاهرفریبی و ریاکاری، خودشان را جا میزدند. بعد البته یک عدهی دیگر هم از آنها یاد گرفتند و وارد تشکیلاتهای گوناگون و بخشهای مختلف نظام شدند و کار را به جایی رساندند که حاکمیت دوگانه را هم ادعا کردند. شماها که یادتان هست؛ مال چهار پنج سال پیش است. حاکمیت دوگانه، انشقاق، انشقاق در رأس! خیلی چیز عجیبی است! به این جا هم رسیدند. حواستان باشد؛ انشعاب و انشقاق و دودسته شدن خطرناک است؛ یکی به خاطر یک فکری از مجموعهای جدا بشود، باز یکی دیگر از آن طرف به خاطر یک فکر دیگر جدا بشود؛ در حالی که این فکرها ممکن است درست هم باشد، اما آنقدر اهمیت نداشته باشد که انسان این یکپارچگی را به خاطر آن به هم بزند. بنده که عرض کردم اتحاد ملی، خوب، اتحاد ملی برای شما دانشجویان بسیجی از همین بسیج خودتان شروع میشود: اتحاد سازمانی و تشکیلاتی. نگذارید شما را تکهتکه و پارهپاره کنند. (بیانات در دیدار با هزاران نفر از اعضای بسیج دانشجویی دانشگاههای سراسر کشور 31/2/86)
7ـ دوری از تنبلی و تنآسایی
و یک توصیه هم که واقعاً به آن احتیاج دارید - با اینکه شماها بسیجی هستید و تحرک شما زیاد است - این است که مراقب باشید تحرک خود را از دست ندهید و از تنبلی بپرهیزید؛ این چیز مهمی است. تنآسایی نکردن، چیز مهمی است.
به نظر من بسیج دانشجویی با این توصیههایی که عرض کردیم، با آن نکات و روشنبینیهایی که در خود شماها هست - که من نمونهاش را امروز از شما شنیدم - انشاءاللَّه برای آیندهی کشور، برکاتش از گذشته هم بیشتر خواهد بود. من احساس میکنم که انشاءاللَّه بسیج و بخصوص بسیج دانشجویی، در آینده باز به برکات بیشتر و فراوانی دست خواهد یافت.(بیانات در دیدار با هزاران نفر از اعضای بسیج دانشجویی دانشگاههای سراسر کشور 31/2/86)
تشکلهای دانشجویی و دانشآموزی برگ زرینِ برندهای از تلاش ملت ایران
در دانشگاههای ما، این هستههای علم و معرفت و سیاست، انجمنهای گوناگون - انجمنهای اسلامی، جامعهی اسلامی، جنبش عدالتخواهی، بسیج دانشجوئی، دهها مجموعهی جوان - که با نامهای گوناگون در دانشگاهها، در دبیرستانها مشغول فعالیتند، هر کدام از اینها یک برگ زرین برندهای هستند از تلاش ملت ایران؛ اینها را باید تقویت کنیم. این میشود بسیج یک ملت. بدخواهان این ملت، بسیج را بد معنا میکنند؛ بسیج یعنی این.(بیانات در دیدار دانشآموزان و دانشجویان بسیجی 9/8/86)
لزوم برجسته کردن لوازم تقویت اعتماد به نفس در فضای دانشگاهی
چیزهائی که این اعتماد به نفس را ضعیف میکند، باید از آن اجتناب شود؛ بخصوص نخبگان، که بعضی از اینها را من گفتم؛ خودتان فکر کنید، رویش مطالعه کنید؛ چیزهائی که این اعتماد به نفس را تقویت میکند، اینها را باید برجسته کنید؛ شما در نشریات دانشجوئی، استاد در سر کلاس، دانشجوها در تشکلهای دانشجوئی، دانشجوها در محیط اثرگذاری خودشان.(بیانات در دیدار دانشجویان دانشگاههای استان یزد 13/10/86)
تفاوت تشکلهای دانشجویی با احزاب
تشکلهای دانشجوئی نقشآفرینند؛ بدون تردید. منتها باید توجه داشت که تشکل دانشجوئی، حزب به این اصطلاحی که امروز در دنیا هست و احزاب با آن اصطلاح شناخته میشوند، نیست و با آن فرق دارد؛ تشکل دانشجوئی با حزب فرق دارد. احزاب و سازمانهای سیاسی در وضع رائج و متعارف عالم، تشکیلاتی هستند که برای رسیدن به قدرت به وجود آمدهاند. احزاب در دنیا اینجورند. یعنی مجموعههائی تشکیل میشوند برای اینکه قدرت سیاسی را در جامعه در دست بگیرند. این خاصیت حزب این است. تشکلهای دانشجوئی مطلقاً برای این به وجود نمیآیند و نمیخواهند قدرت را در دست بگیرند. تشکلهای دانشجوئی برای رسیدن آرمانها به وجود میآیند که فراتر از مسئلهی به قدرت سیاسی رسیدن و حکومت را به دست گرفتن، است. این - قدرت سیاسی - برایشان مطرح نیست.(بیانات در دیدار اساتید و دانشجویان در دانشگاه علم و صنعت 24/9/87)
تشکلهای دانشجویی، فرصتی برای کار دستهجمعی
تشکلهای دانشجوئی فرصتی هم برای دانشجو ایجاد میکند برای کار دستهجمعی. و من به کار دستهجمعی اعتقاد دارم و این را یک نیاز دانشجو میدانم؛ کسب مهارتهای گوناگون؛ مهارتهای سیاسی، اجتماعی.(بیانات در دیدار اساتید و دانشجویان در دانشگاه علم و صنعت 24/9/87)
مراقبت تشکلهای دانشجویی در گم نکردن هدفها
تشکلهای دانشجوئی مواظب باشند هدفهایشان را گم نکنند. هدفهای اصلی تشکلهای دانشجوئی همان چیزهائی است که بر روی طاق بلند جنبش دانشجوئی نوشته شده: ضدیت با استکبار، کمک به پیشرفت کشور، کمک به اتحاد ملی، کمک به پیشرفت علم، حضور و شرکت در مبارزه و پیکار همگانیِ ملت ایران برای غالب آمدن بر توطئهها و بر دشمنیها؛ اینها هدف اصلی است؛ این را باید فراموش نکنند.(بیانات در دیدار اساتید و دانشجویان در دانشگاه علم و صنعت 24/9/87)
پیوند تشکلها با بدنهی دانشجویی
تشکلها از بدنهی دانشجوئی هم خودشان را نباید جدا کنند؛ یعنی اینجور نباشد که تشکل، موجب تقسیم دانشجوها بشود. به دانشجوها نزدیک باشند.(بیانات در دیدار اساتید و دانشجویان در دانشگاه علم و صنعت 24/9/87)
معنای بسیجی بودن در دانشگاه
حالا شما تو دانشگاه میخواهید بسیجی باشید. معلوم است که چه کار باید کرد. دانشگاه به چی احتیاج دارد؟ کشور به چی احتیاج دارد؟ چند سالی است ما بحث علم را پیش کشیدیم؛ شما نگاه کنید امروز بسیاری از حسادتها و رقابتها و حسرتها و احساس عقبماندگیهای دشمنان بینالمللی ما به خاطر پیشرفت علمی شماست. آنهائی که امروز ملت ایران را تحسین میکنند، به خاطر علمش او را تحسین میکنند؛ آنهائی که دشمنی میورزند به خاطر علم اوست که دشمنی میورزند. پیشرفت علمی شما یک چنین اثری دارد.(بیانات در دیدار اعضای بسیجی هیئت علمی دانشگاهها 2/4/89)
مراقبت از تشکلهای دانشجویی برای جلوگیری از اصطکاک و تصادم
مراقب باشید تشکلهای دانشجوئی تحت تأثیر اختلاف سلیقهها، نه خودشان در درون دچار انشعاب بشوند، نه با همدیگر اصطکاک و تصادم پیدا کنند.(بیانات در دیدار دانشجویان در یازدهمین روزماه رمضان 31/5/89)
ضرورت تقویت مبانی معرفتی در تشلکهای دانشجویی
مجموعهی تشکلها تقویت مبانی معرفتی را جدی بگیرند تا بعد، از تشکلها سرریز بشود روی مجموعهی دانشجوها. تقویت مبانی معرفتی خیلی لازم است. ضعف این مبانی، ضررهای بزرگی به مجموعهی دانشجوئی کشور و مجموعهی تشکلها خواهد زد.(بیانات در دیدار دانشجویان در یازدهمین روزماه رمضان 31/5/89)
وظیفهی تشکلهای دانشجویی در برخورد با استکبار جهانی
اولین توصیهای که من به مجموعهی تشکلهای دانشجوئی که در زمینههای مسائل دانشجوئی و کشور و انقلاب و همه چیز فکر میکنند، دارم، این است: شما وقتی نگاه میکنید به جبههی معارض، یعنی استکبار، جبههی ظلم، جبههی سرمایهدارهای کلان بینالمللی، کارتلها، تراستها و و و، به چشم یک جبهه به آنها نگاه کنید. یک جبههی بههمپیوستهای وجود دارد در مقابلهی با انقلاب اسلامی، که یک انقلاب معنوی و دینی و فرهنگی و اعتقادی است. وقتی به چشم یک جبههی بههمپیوسته به اینها نگاه کردید، خیلی از کارهای اینها معنای واقعی خودش را نشان میدهد. این مسئله، وظیفهی دانشجو یا تشکلهای دانشجوئی را مشخص میکند.(بیانات در دیدار جمعی از دانشجویان 19/5/90)
پرداختن به کارهای فکری و فرهنگی برنامهمند و هدفمند و عمیق از وظایف تشکلهای دانشجویی
یکی از چیزهائی که من میخواهم بخصوص به تشکلهای دانشجوئی توصیه کنم، این است که به طور جدی به کارهای فکری و فرهنگی برنامهمند و هدفمند و عمیق بپردازند. یک وقت هست که دشمن به عرصهی دانشگاه تهاجم آشکار میکند؛ اینجا شما باید حضور آشکار داشته باشید؛ مثل مسائل دورهی فتنه 88 و امثال اینها. یک وقت هست که نه، آنچنان تهاجم آشکاری وجود ندارد؛ اینجا بایستی حضور مجموعههای دانشجوئی، حضور عمیق فکری باشد.(بیانات در دیدار جمعی از دانشجویان 19/5/90)
پیشنهاد همفکری و همکاری و همدلی تشکلهای دانشجویی
یک توصیهی دیگر ما هم این است که تشکلهای دانشجوئی با هم همفکری و همکاری و همدلی نشان بدهند. حالا من نمیخواهم یک چیزی را حتماً یک پیشنهاد قطعی بکنم، اما به نظر آدم میرسد که مثلاً یک مجمع هماهنگ کنندهای بین این تشکلها وجود داشته باشد تا تشکلها همجهت پیش بروند. البته جهتهای کلی تقریباً با هم یکسان است، خوب است. نمیخواهیم هم بگوئیم که این تشکلها با مختصاتی که هر کدام دارند، بایستی این مختصات را همه یککاسه کنند؛ نه، تنوع و مختصات گوناگون در تشکلها هیچ ایرادی ندارد؛ منتها در جهتگیریها، در پیشرفت به سمت اهداف انقلاب، یک هماهنگی انجام بگیرد تا بتوانید بر محیط دانشجوئی اثرگذاری کنید. تشکلها باید بتوانند بر محیط دانشجوئی اثرگذاری کنند.(بیانات در دیدار جمعی از دانشجویان 19/5/90)
توسعهی فرهنگ تلاش و مجاهدت برای جبههی حق در دانشگاه
فرهنگ تلاش و مجاهدت برای جبههی حق باید در دانشگاه توسعه پیدا کند.(بیانات در دیدار اساتید دانشگاهها 22/5/91)
ضرورت تردیدناپذیر اتحاد نیروهای مؤمن و غیور در دانشگاهها
اتّحاد نیروهای مؤمن و غیور در دانشگاهها امروز یک ضرورت تردیدناپذیر است.(پیام به کنگرهی جامعهی اسلامی دانشجویان 31/2/81)
اقدام خوبِ اتحاد تشکلهای دانشجویی و معنای آن
بنده اعتقادم این است که اتّحاد تشکّلهای دانشجویی - که اشاره شد - چیز خوبی است؛ منتها نه به این معنا که همهی تشکّلها از بین بروند و یک تشکّل بهوجود آید؛ این تجربهی درستی نیست. چیزی نخواهد گذاشت که همان تشکّل هم دچار مشکلات فراوانِ خیلی از تشکّلها خواهد شد. راه درست این است که این تشکّلهای دانشجویی موجود، با تفاهم، حقبینی و آن چیزی که خاصیت دانشجوست، خودشان را به یکدیگر نزدیکتر کنند؛ حرف حق را وسط بگذارند و جانبداریها و مخالفتها از استدلال و منطق ناشی شود.(بیانات در دیدار دانشجویان نمونه و ممتاز دانشگاهها 7/9/81)
حسین معینی
منبع:بسیج دانشجویی استان البرز